ایمپتیگو در سگ ها
ایمپتیگو یا زرد زخم یک عفونت پوستی شایع در سگ های جوان نابالغ است که در شرایط ضعیف و غیر بهداشتی نگهداری می شوند. به طور معمول توله سگ های ۳ تا ۶ ماه و گاهی بزرگتر را تحت تاثیر قرار می دهد.
در نژادهای Staffordshire Bull Terrier، Bulldog، Boxer و Chinese shar-pei زرد زخم ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد.
این وضعیت پوستولی غیرفولیکولار زیر پوستی ناشی از استافیلوکوک مثبت کواگولاز است.
ایمپتیگوبولوس به وضعیت متفاوتی اشاره دارد که در سگ های پیر با بیماری های ناتوان کننده یا هورمونی مانند هایپوتیروئیدیسم یا هایپرآدرنوکورتیکیسم دیده می شود.
*ویژگی های بالینی
ضایعات عبارت اند از: پوستول ، پاپول و کراست که درمناطق کم مو مانند زیربغل، ناحیه اینگوینال و به ویژه در ناحیه ونترال شکمی دیده می شود.
(اغلب این پوستول ها ترکیده شده وکراست یا نواحی دایره ای پوسته پوسته شده ای ایجاد می شود.)
زرد زخم سگ برخلاف زرد زخم درانسان، غیرمسری می باشد.
این وضعیت به شرط از بین رفتن عوامل زمینه ای با درمان سریع ضایعات، نسبتا خوش خیم است. وضوح خود به خودی نیز تنها با بهبود مدیریت امکان پذیراست.
عوامل اساسی عبارت اند از:
ـ انگل های داخلی و خارجی
ـ عفونت های ویروسی مانند دیستمپر سگ سانان .
زرد زخم قبلا یکی از نشانه های رایج بیماری دیستمپر سگ سانان بود بیماری که اکنون در انگلیس غیر معمول است.
ـ محیط آلوده مثلا در پت شاپ هایی با مدیریت ضعیف و ازدحام بیش از حد، توله سگ های متولد شده از مزارع توله سگ و آنهایی که در شرایط نامناسب پرورش می یابند.
تشخیص های افتراقی
ـ دمودیکوزیس
ـ فولیکولیت سطحی
ـ درماتوفیتوز
ـ جرب های اولیه – در صورت وجود خارش و عدم درمان قارچی در نظر بگیرید.
ـ پمفیگوس فولیکولیس(این امکان وجود دارد اما به احتمال زیاد به عنوان تشخیص افتراقی در سگ های پیر)
تشخیص
1)تاریخچه: به دنبال پرورش نامناسب، عدم وجود درمان انگلی قبلی، شواهد رژیم غذایی ناکافی یا سابقه زندگی در یک محیط فقیر شناخته شده، باشید.
2)معاینه جسمی: به دنبال ضایعات بین فولیکولی باشید که فولیکول ها را درگیر نکند. فولیکولیت شامل جوش هایی است که ممکن است از آنها مو بیرون زده باشد.
معاینه با لنزدستی و نور مناسب توصیه می شود زیرا تمایز بین ضایعات فولیکولی و غیر فولیکولی مهم است. حل موارد فول یکولیت مشکلتر است.
3)معاینه سیتولوژی:این کار ممکن است با خاراندن جوش، لکه زدن محتویات انجام شود.
رنگ آمیزی Diff-Quik نوتروفیل های منحط و کوکی های داخل سیتوپلاسمی و خارج سلولی را نشان می دهد.
4)آزمایش کشت و حساسیت: این امر به طور معمول در این موارد معمولاً انجام نمی شود. اگرچه اقدامات ساده درمانی منجر به پاسخ سریع نمی شود، هرگز بی دلیل نیست و توصیه می شود.
5)معاینه هیستوپاتولوژیک: این مورد در موارد معمول به ندرت انجام می شود .
ماهیت زیرپوستی پوستول ها به طور واضح مشخص خواهد شد و در صورت تردید در تشخیص یا پاسخ های اولیه ضعیف به درمان، بیوپسی ممکن است مفید باشد.
مدیریت بالینی
توجه به عوامل زمینه ای توضیح داده شده در بالا ممکن است تمام موارد لازم برای دستیابی به یک پاسخ رضایت بخش باشد، با این حال درمان، نتیجه سریعتر را تسهیل می کند.
موارد ممکن است در زمان اولین واکسیناسیون تشخیص داده شود و یک هدف درمانی مفید دستیابی به رفع ضایعات قبل از واکسیناسیون دوم خواهد بود.
شامپو زدن با شامپوهای ضد باکتری حاوی کلرهگزیدین (با یا بدون میکونازول) یا اتیل لاکتات باید 3 بار در هفته انجام شود.
درطی 2 هفته باید انتظار پاسخ مناسب به موضع درمانی را داشت.در موارد عدم پاسخگویی در این بازه زمانی کشت وآزمایش حساسیت باید به دنبال 3 هفته درمان ضدباکتری مناسب باشد. این به ندرت ضروری است و فقط در صورت بی اثر بودن درمان موضعی باید مورد توجه قرار گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید